Przetworstwo spozywcze

Przetwórstwo spożywcze – czyli wygoda dla leniwych

Przetwórstwo produktów spożywczych pozwala zaoszczędzić konsumentom czas na wykonywanie szeregu czynności, ale i jest formą rozleniwiania społeczeństwa. Przecież nasze babcie chcąc zrobić przetwory owocowe, czy warzywne musiały najpierw posiać produkty własnoręcznie, potem podlewać, dbać o ich rozwój, a następnie zebrać, umyć, zmielić, skroić, lub zagotować i włożyć w weki. Dziś w dobie wszechobecnego pośpiechu każde rozwiązanie oszczędzające czas wydaje nam się być na wagę złota. To konsument jest sprawcą rozwoju branży przetwórstwa spożywczego. To lenistwo, które nazywamy brakiem czasu powoduje, że chętniej sięgamy po gotowe produkty, bez względu na ich cenę, a także o zgrozo bez względu na jakość.

oc ac porównanie

Często wyznacznikiem zakupu produktu jest jego cena. Nic dziwnego, że wybieramy produkt najtańszy. Ale czy najtańszy musi oznaczać najlepszy? Ciężko ocenić, czy jabłko z którego wykonany został sok nie miało w sobie całej masy środków ochrony roślin. I tu jest rozwiązanie problemu – musimy ufać producentom, że produktu którymi nas karmią są dla nas zdrowe, choć takiej pewności nigdy nie mamy.

Artykuł dzięki: